top of page
Buscar

Secció: TERTÚLIA LITERÀRIA




El grup de Tertúlia Literària passarà unes vacances molt entretingudes llegint el darrer llibre que tenen entre mans.


Es reuniran per comentar-lo després de Setmana Santa.


La hija del curandero AMY TAN






















Aquest mes de MARÇ, en JORDI BOLEDA ens regala una recomanació literària:


"En recomano la lectura per l’impacte que em va causar en el seu moment i per la reflexió a què ens obliga des de l’actualitat més recent.


La seva cruesa extrema, els fets salvatges que relata i, fins i tot, alguns episodis que fan que se’t regirin les entranyes t’arrosseguen brutalment cap a l’essència de la història.


La ficció històrica la relata en primera persona l’exoficial de les SS Max Aue, jurista homosexual, uns anys després d’haver acabat la 2ª Guerra mundial.


Tots hem vist o llegit molts llibres o pel·lícules sobre aquesta guerra mundial o d’altres aspectes referits al nazisme, però aquesta història ens parla del límit del dolor que una persona pot arribar a infligir-li a una altra sense sentir ni una engruna de culpabilitat.


Especialment crues són les descripcions de la feina dels “esquadrons de la mort” (Einsatzgruppen) en la seva participació en l’Holocaust que va eliminar, amb les seves accions, un milió i mig de jueus. La decisió d’aquesta barbàrie repugnant la van anomenar “La solució final”. Delirant la manera d’assassinar persones que patissin qualsevol tipus de discapacitat física o psíquica.


El pla de L’Holocaust es va desenvolupar entre la pujada al poder del nazisme (1933) i el final de la 2ª Guerra mundial (1945). Per poder imaginar la brutalitat de les accions dels “Einsatzgruppen”, Max Aue ens relata l’insomni i els traumes que patien els soldats alemanys, cansats de matar i veure morir milers de persones durant el dia.


Una reflexió personal:


Tot sovint no recordem prou la tragèdia del nazisme però, si més no, quan llegim un llibre o veiem una pel·lícula sobre aquest tema, ens inquieta encara que sigui una estona.


Doncs bé, després de llegir aquest llibre i observar que a Europa, actualment, la ultradreta està governant a Itàlia, Hongria, Finlàndia, Polònia, Letònia i és part del govern de Suècia...ens hauria d’inquietar?"


Moltes gràcies, Jordi, per la teva recomanació!

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page